Umíte si vybrat vhodný ručník, osušku nebo proč nepoužívat aviváž?

Odpověď na nejčastější otázku, jak si správně vybrat vhodný ručník a osušku, většina z nás vypracuje do jednoduché odpovědi "ručník musí být příjemný na dotek, jemný k pokožce a musí být savý".

Ale jak zjistíme, že ručník, který držíme v prodejně v ruce, nebo nás okouzlí fotky v katalogu, případně v internetem obchodě, bude ten, který splňuje naše kritéria?

Informace o gramáži, na které se ptá zákazník při koupi, často zkreslují obraz o kvalitním ručníku. Rozhodovat se podle gramáže má své výhody, ale i nevýhody. Gramáž nás informuje o tom, kolik bavlněné příze bylo použité na 1 m² froté, ale ne o tom, jaká kvalitní bavlna byla použita. Běžné gramáže se pohybují od 300-600 g/m².

Klasifikace ručníků podle váhy:

Lehké 250 – 350 g/m²
Střední 350 – 450 g/m²
Těžké 450 – 550 g/m²
Velmi těžké nad 550 g/m²


Předpoklady na kvalitní ručník můžeme shrnout do následujících řádků:

Hlavní účel ručníku je, aby utíral, tedy byl savý. Zajistí nám to přirozená vlastnost suchého trubicovitého bavlněného vlákna, které přirozeně nasává vlhkost. Když chceme mít tedy dobré ručníky, nejlépe tedy ručníky z bavlny, tak musí být vyrobeny z kvalitní a čisté bavlněné příze. Nejkvalitnější bavlna pochází z Egejského poloostrova a Egypta - oblasti, kde je málo srážek. Stejně důležité jsou vlákna použitá na přízi. Dlouhé (česaná příze) nebo krátké (vřetenová příze). S vřetenovou přízí se setkáváme při pracovních ručnících, ale většina z nás, má už doma froté ručníky z dlouhých vláken. Příze z dlouhých vláken má vyšší schopnost nasávat vlhkost, je pevnější a má vyšší životnost.

I když podle televizních reklam aviváž dodá froté hebkost a jemnost, výrobci na to mají zcela opačný názor! V návodech k použití aviváž zakazují, protože vlákna „slepí“ navždy k sobě a ručník tak ztrácí svou hebkost a měkkost.

Nákup ručníků je v současnosti velmi módní záležitostí. Každý výrobce sleduje aktuální trendy na světovém trhu a podle toho přizpůsobuje svou kolekci. V dnešní době už není problém doladit si koupelnu vhodnou barevností, nebo stylem. Odvážné pestré barvy, 3D vystupující obrazce, překrásné květinové, listové, secesní vzory na borduře, jemné štrasové kamínky, kombinace tkaniny s froté, jemné třásně, to vše můžeme pozorovat při módních trendech.

Preferujeme moderní koupelnu nebo máme rádi venkovský styl? Nebojme se ptát a snadno najdeme svůj styl na e-shopu SoftCotton.cz.

Recycled Claim Standard